ברכה על ארבעת המינים וישיבה בסוכה.
חב"ד פסטיבלים.
הסוכה פתוחה לרווחת הקהל, לא יתקיימו בה פעילויות
הפסטיבל הקודם ננעל באורות גבוהים ב 6.10.23. יום אחרי, חיינו השתנו ללא היכר. ודווקא השנה, אנו בוחרים להמשיך את הפסטיבל מתוך הקושי והכאב. פסטיבל עין כרם הוא לא רק אירוע- אלא הצהרה על כוחה של הקהילה, עוצמתה של האמנות, חיבור בין צלילים ואנשים, שביחד יכולים לייצר מציאות טובה יותר.
השנה יותר מתמיד, נהיה ביחד בתוך קהילת רבת פנים, ונשאב כוחות אחד מהשני בפסטיבל המסורתי שהפך כבר לבית של כולנו.
צילום: נאוה בנימני
סדנה לבניית עפיפונים לכל המשפחה – גיא סלע, מוזמנים לבוא יחד ולהכין עפיפון יפייפה לחג.
ליזה ויעל – סדנת היכרות לכל המשפחה עם כלי נגינה מרחבי העולם והמוסיקה שהם מביאים איתם.
בין קיץ לסתיו – סיור ליקוט עם אילנה שטיין הזדמנות ליהנות מהפירות האחרונים לפני האסיף ולהתבונן בסימנים הראשונים של הסתיו. נפגוש צמחים מוכרים וחדשים, נריח, נטעם, ונחגוג את שמחת השדה המתחדש.
שנה בגינה – מוזמנים להכין את גינת החורף שלכם עם דוידי מלר.
יודע חקלאי פיקח שעם הסתיו כבר טומנים זרעי חורף כך שיתפתחו ויגיעו לימות הקור חסונים ושופעים. במפגש נכין שתילים של ירקות חורף, נלמד על שתילה והנבטה וגם ניקח אותם הביתה להתכונן לעונה הקרה.
הכנת ספסל זיכרון -ניסים וואהב – מוזמנים להשתתף בבניית ספסל ההנצחה לזכרו של אמיר לביא ז"ל.
טיול נעים בטבע העינכרמי, מתאים לכל המשפחה.
האירועים יצולמו ע"י קק"ל לסרטון תדמית של יערות קהילתיים
צילום: טל חרמוני
בבוקר קסום ביער קהילתי עין כרם (יער ירושלים), יפתח האנסמבל הנשי במופע קולי מהפנט וחד. עוצמות השירה העממית העתיקה מארצות הבלקן – בולגריה, גאורגיה, יוון ותורכיה בשילוב עם טקסטים מהמסורת של ישראל יעוררו ויהדהדו ביער הפתוח. קולות נשיים עמוקים יתנשאו מעל צמרות העצים, מחברים בין אדמה ושמיים. כל תו מתעשר במסעו דרך היער, פוגש בסלע, בעץ או בציפור וכאילו הטבע עצמו הצטרף למקהלה. עם מוסיקה קצבית וסוחפת לצד צלילות עמוקות, הקהל נשטף צלילים שמביאים אותו לארצות רחוקות וזמנים אחרים.
המחול הוא אחת מצורות הביטוי העתיקות והאוניברסליות ביותר של האנושות. מאז ומתמיד, בני אדם השתמשו בתנועת הגוף כדי לספר סיפורים, לבטא רגשות, לחגוג ולהתאבל. הריקוד מאפשר לנו לחצות גבולות של שפה ותרבות ולחוות את החיים במלוא עוצמתם.
הריקוד האפריקאי, בפרט, הוא שפה עתיקה ועשירה בה כל תנועה היא ביטוי אותנטי של הנפש – משמחה עוצמתית ועד כאב עמוק. כאן ועכשיו, בלב הכפר עין כרם, אנו יוצרים מרחב חי ותוסס לחגיגה זו של תנועה, רגש וקצב. נרקוד יחד ולחוד לחיי חיבור משפחתי וקהילתי דרך התנועה.
מה צריך כדי להשתתף ? רק רצון לגלות את הרקדן/ית שבכם, לשחרר אנרגיות ולחוות את העוצמה המטהרת של הריקוד האפריקאי.
צילום של מעיין: איה זך | צילום של רותם: רותם אפלבאום
נתכנס יחד, כולם, מארבע כנפות השמיים, לתת מקום וליחד זמן לשנה שעברה ולשנה שתהיה.
נהוג לקרוא במגילת קהלת בחג הסוכות. ההתכנסות שלנו מבקשת למשוך חוטים מקהלת ולרקום בעזרתן את השאלות הקשות יחד עם כוח החיים. בעזרת אמני עין כרם ומוזיקאים מיוחדים, השנה יוקדש אירוע סיום הפסטיבל לקהילתיות ולקהל, למי שהיינו ומי שנהיה ובעיקר למי שאנחנו בזמן הזה. בין השמחות.
ניתן ביטוי לכאב, לשבר ולתקווה המשותפת של כולנו, כי גם ימים אלו יחלפו ונשוב לשמחת החיים האמיתית. ההתעלות היא כיוון, היא לא מיקום מדוייק מעל או מתחת ואינה ניתנת למדידה. אנחנו נפגש בשאיפה אליה ובתפילה חזקה להשבת אחינו ואחיותינו.
בהשתתפות:
התכנסות ומרכז המרחב : מיכל קורן, גיא מוסינזון, אורון אליאור
משפחת לביא
מוזיקאים מובילים : רותם בר אור ומעין ליניק
דוברים : חגית חוף, יפתח דקל, ג'ודי עדני
הנחיה: ענבל דקל גולדברג וניר עמית
צילום: שלומית וולף
מגוון סיורים בין סימטאות קסומות, בתי כנסת, כנסיות, חצרות והסיפורים מאחורי הקלעים
של שכונת עין כרם.
את הסיורים ידריכו מדריכים תושבי השכונה.
לכל הסיורים מומלץ להצטייד בבגדים ונעליים נוחות, קרם הגנה, כובע ובקבוק מים
יתכנו שינויים, יש להתעדכן בדף הפסטיבל בפייסבוק או בעמדת המידע בימי הפסטיבל
צילום: שלומית וולף
שכונת עין כרם מהווה אבן שואבת לאומנים
מכל קשת האומנויות אומנות פלסטית, מוזיקה,
בישול אותנטי, מלאכות עתיקות ואחרים.
לכבוד הפסטיבל יפתחו אומני עין כרם את בתיהם וחצרותיהם לקהל הרחב, שיוכל לשמוע, לחוש, לראות ולטעום מהחוויה האומנותית של השכונה.
ביקור בסטודיו הממוקם בבית עתיק ובו פטיו פורח וגלריה המציגה את עבודותיה של האמנית. להנות מיופיו של המקום הייחודי ואף ניתן לרכוש מהתוצרת היפהפיה.
בית שהוא גם שליחות וגם גלריה לעתיקות ולוינטג׳. העיניים שלכם ישוטטו בין יצירות האומנות והחפצים היפים לצד סיפור שליחותם של נחמי ומיכאל העושים שליחותם בפסטיבלים ברחבי הארץ בקרב צעירי ישראל. במקום מכירת אומנות ווינטג׳. מוזמנים לבקר בסוכה שבביתם לאחדות ישראל.
ביקור בבית ששימש כבית בד לכבישת שמן זית ושנבנה סביב אבן ריחיים ענקית. כנרת תארח אתכם סביב אבן הריחיים לסיפורים של ראשית ימי הכפר והגאולה של השבים אל ארץ האבות. סיפורו של הסבא המיתולוגי שלה, שלום בוטל השזורים בהסטוריה של הכפר. חוויה ברוח תימנית. בחצר מכירת וינטג׳ מקסימה, פרטי יד 2 ואוכל תימני משובח והכל תחת עץ התאנה העתיק.
פסטיבל עין כרם הוא אחד הפסטיבלים הוותיקים שפועלים בירושלים, הוא החל לפעול לפני למעלה מ-40 שנה כיוזמה מקומית של הקהילה, כאשר ישבו תושב השכונה חנן דינאל יחד עם שי זלצר ז"ל ואביבה פנואל ז"ל ודנו ביום ההולדת של דפנה, רעייתו של חנן, אביבה איטלקייה גאה אשת מעשה ועשייה חברתית פנתה ליו"ר ועד הכפר והציעה לקיים פסטיבל, פעילות חברתית ומתאימה לכפר שבו אוכלוסיה רב תרבותית ובשנים הראשונות נקרא הפסטיבל, פסטיבל האביב. ועם השנים עבר שינויים והתאמות עד לפסטיבלים הגדולים שנערכו בשנים האחרונות. הפסטיבל היווה אירוע מפגש קהילתי והתקיים בגן הציבורי המרכזי בכפר. בפסטיבל הופיעו אומני המקום, ילדים ובני נוער וכל משפחה הכינה את מטעמיה .
שורשיו של הפסטיבל באירוע קהילתי מקומי בן יום אחד שבו נפגשו תושבי השכונה והתענגו על בישול ואירוח הדדי ועל מופעי תרבות ברוח המקום, עממי וכנסייתי כאחד, הפסטיבל התנוון וגווע מעצמו כתוצאה מעודף מיסחור וחוסר עניין קהילתי. אך בשנת 2006 התגייסו תושבי הכפר, אומנים יוצרים, בתי עסק והמרכז הקהילתי לטובת מאמץ לחדש את מסורת הפסטיבל במתכונת דומה ככל האפשר לזו המקורית תוך לימוד מהעבר והתאמה לזמננו.
במהלך השנים גדל הפסטיבל וקיבל מקום משמעותי יותר תוך מעבר איטי מפסטיבל פנים קהילתי לפסטיבל הפותח את דלתותיו אל החוץ ומזמין אליו את המבקרים אך תמיד נשמר עמוד שדרה מרכזי לפיו התוכן האומנותי נקבע ע"י הקהילה ומעניק במה לאומנים ויוצרים הפועלים בקהילה.
פסטיבל עין כרם הינו פסטיבל בינלאומי של מוסיקה, תרבות, אומנות ואוכל. בראש ובראשונה מביא הפסטיבל לידי ביטוי את רוח הכפר שמיצבה את עין כרם כמוקד משיכה תיירותי ראשון במעלה בעיר ירושלים, נקודת מפגש רב תרבותית ובין דתית המשמרת ערכי מורשת, נוף וטבע וקהילה. הפסטיבל שואב את רוחו מהכפר, מקהילתו וממוסדות התרבות הרבים הפועלים בו וממקד זרקור על פעילותם .
פסטיבל עין כרם מפגיש, מחבר, ומאחד מסורות מוסיקליות, תרבותיות ואומנותיות שונוץ בהרמוניה עם הצבעים, הניחוחות והטעמים המקומיים בחגיגה של הכנסת אורחים ע"י הקהילה המקומית באירוע בעל חשיבות בינלאומית.
פסטיבל עין כרם הוא אירוע עוגן ומהווה שיא קהילתי שנתי לאחר תהליך ארוך טווח שמתקיים לאורך השנה. זהו אירוע בונה קהילה ומאפיין את ה-DNA השכונתי, יוצר זהות ומאפיין אותה, מטפח גאוות יחידה ושייכות למקום ומעניק הזדמנות עבור תושבי הכפר, אומנים, יוצרים, מוסיקאים ליטול חלק פעיל בתהליך ובאירוע ומחזק את מוסדות החינוך, התרבות, ובעלי עסקים בהיותם שותפים פעילים.
שיתוף הקהילה בפעילויות מגוונות של אומנות, מוסיקה ובישול אתני על טהרת העשייה הקהילתית ופתיחת צוהר להתבוננות בשכונה הציורית והמרתקת ע"י סיורים בעזרת מדריכים תושבי הכפר המספרים את סיפורו ההיסטורי של הכפר וסיפורה של הקהילה.
עין כרם היא שכונה בפאתי ירושלים שמתנהלת ככפר על כל המשתמע מכך. עם קום המדינה יושבו בעין כרם בעיקר עולים מארצות המזרח ומעט מפולין. הימים היו קשים ימי קום המדינה אך הקהילה בכפר הייתה מאוחדת והתקיימה בה ערבות הדדית. כבר אז הוחלט על הקמת ועד כפר נבחר שייצג את התושבים אל מול הרשויות, וועד זה מונה 7 חברים ופועל עד היום בשיתוף פעולה צמוד עם המרכז הקהילתי.
בסוף שנות ה-80 החלו להגיע אל עין כרם אומנים רבים שיפי המקום קסם להם ונתן השראה לאומנותם, בסוף שנות ה-90 החלה להיכנס לכפר אוכלוסייה חזקה ואמידה, המרכז הקהילתי לקח על עצמו להמשיך לקיים חיי קהילה ולקיים פעילות גישור על פערים חברתיים וכלכליים .
בעין כרם כ-450 בתי אב, 7 בתי כנסת משפחתיים, 15 בתי עסק כולל מסעדות, 3 מלונות בוטיק, אלגרה, פלורה וח'אן עין כרם, 7 מנזרים וכנסיות (הביקור, הרוסית, האחיות רוזארי, סנט וינסנט, היוונית, האחיות ציון וסנט ג'ון או יוחנן המטביל) ומעל 45 מתחמי צימרים.
עין כרם היא כפר תיירות אליו מגיעים מעל 3 מיליון תיירים בשנה.
בעין כרם שיתופי פעולה רבים עם גורמים מקצועיים, קק"ל ביער ירושלים, רט"ג בשטח גן לאומי עין כרם ו-2 גינות קהילתיות משגשגות ובימים אלו מתרקמות 2 גינות נוספות, בסיוע פורום אייט"ק העירוני.
שושנה קרבסי-הבית העתיק
פנינה עין מור-אגדת עין כרם
קלרה אוהרון – מרכז קהילתי עין כרם
אבשלום אשל-קרעצמ'
בתמיכת :
משרד התרבות
אגף תרבות עיריית ירושלים.
בהפקת :
מינהל קהילתי יובלים
המרכז הישראלי לקידום תרבות וידע
ניהול: אורלי קוריש | ניהול הפקה: ענת פפיר בצלאל | ניהול אומנותי: נועה מלמד וזאנה, ענבל דקל גולדברג
| ניהול טכני: ווליום הפקות | עיצוב גרפי: לוטה עיצובים | בניית האתר: משה סופר | שיווק דיגיטלי: יונתן דובוב